Ben jij verslaafd aan sociale media?

verslaafdEr zijn steeds meer mensen die een verslaving ontwikkelen die door een groot deel door het internet gevoed wordt. Door het internet is contacten onderhouden met mensen veel gemakkelijker geworden, vroeger kon je schrijven met mensen of ze bellen wanneer je schreef met iemand overzee was het bellen een uitzondering omdat de kosten hiervan aanzienlijk waren. Tegenwoordig heb je enkel een internetverbinding nodig om met Skype of sites als Facebook de contacten te onderhouden. We zijn verwend en nemen het allemaal voor lief, met je telefoon op het internet en je Facebook pagina bijhouden, het is nog niet zo lang geleden dat we dit onmogelijk dachten, en nu is het normaal.

Wanneer ben je verslaafd

Een verslaving kan zich op veel manieren uiten, dat we massaal verslaafd zijn aan onze telefoon is een feit. Denk maar eens aan hoe vaak jij op je beeldscherm kijkt om te zien of je nog iets gemist hebt. Of het nu een mailtje is, een sms, whatsappje of een sms. Wanneer je je er bewust van wil worden, ga dan eens bewust na hoe lang geleden het was dat je nog gekeken hebt op je telefoon en of je er een gegronde reden voor hebt om te kijken op je telefoon op het moment dat je dit doet. Een verslaving kan op de volgende manieren ook naar buiten komen:

  • Je bent langer en vaker online dan noodzakelijk is
  • Je hebt enkel nog interesse voor het internet, en je hebt geen aandacht meer voor andere dingen die je bezighielden
  • Je persoonlijke hygiëne laat te wensen over
  • Je ontkent in alle toonaarden dat je een verslaving hebt
  • Je moet op elk moment dat het kan online zijn of het nu dag of nacht is

Veel mensen die een internetverslaving hebben of dat nu betrekking heeft op de sociale media sites of op een andere manier. Voldoen op een of meer manieren aan de punten hierboven. De persoonlijke hygiëne is iets wat alleen in heel ernstige gevallen naar boven zal komen. Een geliefd voorbeeld is de gamer, iemand die uren of zelfs dagen achtereen een spel speelt en in de tussentijd zichzelf verwaarloosd. Dit kan overigens ook op andere manieren gerealiseerd worden, maar gaming is een van takken die een groot gehalte verslavingen heeft.

Minder boeken meer smartphone

Een van de dingen die als eerste wegvalt wanneer mensen vaak in de weer zijn met hun telefoon is het lezen van een boek. Waar onder de volwassen 9% minder boeken gelezen wordt, is dit bij de jongeren al 15% je kunt dus stellen dat er minder boeken gelezen worden door de smartphones. Hoewel het internet een geweldige manier is om aan informatie te komen, is het tevens de manier die ervoor zorgt dat we via andere mediums geen informatie meer tot ons nemen. Welke van de twee nu slechter is is altijd de vraag. Vergelijk internet met het lezen van een boek? Online is veel meer informatie te vinden dan er in een boek past – maar het zijn de afleidingen onderweg die ervoor zorgen dat we alsnog minder informatie tot ons nemen.

Comments are closed.